Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Chcete ušetřit na daních? Máme pro vás 4 TIPY, jak na to!

Chcete ušetřit na daních? Máme pro vás 4 TIPY, jak na to!

Čas pro odevzdání daňového přiznání za rok 2019 se nám žene do finále. Aktuálně máte ještě celý měsíc březen k tomu, abyste své přiznání odevzdali včas nejpozději k 1. dubnu 2020. Pro ty, kteří jej právě vyplňují a přemýšlejí nad tím, jak daňový základ snížit, máme hned tři produkty s daňovými úlevami!

O JAKÉ PRODUKTY SE JEDNÁ?

DOPLŇKOVÉ PENZIJNÍ SPOŘENÍ

K tomu, abyste mohli dosáhnout na daňový odpočet, musíte měsíčně vkládat nad 1 000 Kč. Každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší úsporu 150 Kč. Přičemž zaměstnanci tento odpočet uplatňují v rámci ročního zúčtování daně (tím vznikne nárok na daňovou vratku) a podnikatelé ve svém daňovém přiznání.

Nárok na daňový odpočet je ale třeba doložit příslušným potvrzením od penzijní společnosti, které jsou zasílány začátkem následujícího roku.

PŘÍKLAD 1: SPOŘENÍ 1 000 KČ/MĚSÍC

Paní Kateřina má sjednané penzijní připojištění na 1 000 Kč/měsíc. Na konci roku 2019 vloží dohromady 12 000 Kč. Díky tomu bude mít nárok na státní příspěvek 230 Kč měsíčně. Na daňový odpočet ale nedosáhne.

PŘÍKLAD 2: SPOŘENÍ 3 000 KČ/MĚSÍC

Pan Radim má rovněž sjednané penzijní připojištění, ale oproti paní Kateřině na něj ukládá 3 000 Kč/měsíc. Na konci roku 2019 vloží dohromady 36 000 Kč. Díky tomu bude mít nejen nárok na maximální státní příspěvek, ale i daňový odpočet ve výši 24 000 Kč. V rámci daňového přiznání tento odpočet uplatní a sníží si tak daňovou povinnost o 3 600 Kč.

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

K tomu, abyste mohli dosáhnout na daňový odpočet, stačí, když si začnete na životním pojištění odkládat 100 Kč/měsíc. Mnohem výhodněji se ale jeví příklad, kdy v průběhu roku učiníte pravidelné měsíční vklady ve výši 2 000 Kč. Díky tomu dosáhnete na maximální daňový odpočet (24 000 Kč) a slevu na dani ve výši 3 600 Kč. Jakákoliv vyšší měsíční částka se z hlediska úspory nevyplatí.

Stejně jako penzijní připojištění, i životní pojištění má pro své uplatnění několik pravidel.

CO MUSÍTE SPLNIT PRO ZÍSKÁNÍ DAŇOVÉ ÚLEVY

ÚČELOVÉ ÚVĚRY (HYPOTÉKY A MEZIÚVĚRY ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ)

K tomu, abyste měli nárok na daňovou úlevu z úvěrů na bydlení, musíte jako plátce hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření řešit bytovou potřebu sebe nebo svých blízkých (nevztahuje se na chalupy nebo rekreační chaty). Pokud tuto podmínku splňujete, můžete si odečíst až 300 000 Kč, což dělá až 45 000 Kč slevy na dani za rok.

VÝNOS Z INVESTIČTNÍCH FONDŮ

Chcete-li jako daňovou úlevu použít výnos z investičních fondů, můžete tak učinit ve dvou případech. Buď jako investor držíte cenné papíry (podílové listy nebo akcie) minimálně po dobu tří let anebo v daném kalendářním roce nezinkasujete ze své investice víc, než 100 000 Kč.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi