Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Inflace je nejvyšší za čtvrtstoletí. Začněte chránit své peníze hned teď

Inflace je nejvyšší za čtvrtstoletí. Začněte chránit své peníze hned teď

Inflace je nejvyšší za čtvrtstoletí. Začněte chránit své peníze hnNaše peněženky krvácí. Zažíváme největší vlnu zdražování za bezmála čtvrtstoletí. Může za to inflace. Za leden vyšplhala téměř na 10 procent a jen tak neklesne. Dotkne se to každého z nás. Prudce nahoru letí ceny energií a pohonných hmot, náklady na bydlení nebo potraviny. Víte, koho zasáhne inflace nejvíce? Lidi, kteří schraňují všechny své pracně vydělané peníze na bankovních účtech nebo ještě hůř doma v hotovosti. Tyto peníze teď doslova každý den ztrácejí na hodnotě – koupíte si toho za ně stále méně a méně. Je-li to i váš případ, je nejvyšší čas začít vaše peníze chránit.

Experti předpokládají, že letošní inflace bude v průměru okolo 8 procent. Taková inflace vám za pět let ukousne z hodnoty vašich peněz třetinu. Takto vysoko inflace snad nezůstane, ale i kdyby byla poloviční, tak hodnotu úspor podstatně sníží. Když máte dnes uložených 100 000 korun, za pět let při čtyřprocentní inflaci budou mít kupní sílu jako dnešních 82 000 korun, hodnota bude tedy o pětinu nižší.

Jediným způsobem, jak vaše peníze před inflací ochránit, je jejich zhodnocení pomocí investic. Jiný způsob prostě není. Úročení úspor na běžných nebo spořicích účtech dnes nedosahuje ani poloviny inflace. Jestli se teď chystáte přestat číst, protože jsou pro vás investice španělská vesnice, uděláte chybu, která vás může stát další peníze.

Aby člověk investoval, nemusí mít miliony na účtu, denně sledovat grafy s vývojem akciových kurzů a překřikovat se někde na burze, jak známe z filmů o Wall Street. S investováním vám pomůžeme a přehledně ukážeme, jaké máte možnosti. Uvidíte, že je to snazší, než si myslíte. Klidně vystačíte s tím, že se podíváte jednou, dvakrát do roka na to, jak se investicím daří, a o zbytek se vám postarají odborníci.

Nejen nemovitosti jako investice

Když řekneme investice, co vás jako první napadne? Koupit dům nebo byt a ten pronajímat? Má to tak 7 z 10 Čechů. Jenže při pohledu na ceny nemovitostí a zdražení hypoték nejednoho přejde chuť, mnozí už na hypotéku ani nedosáhnou. Co dál? Koupit zlato? Také varianta, ale člověk ho musí mít kde bezpečně uložit a případně i prodat. To také není pro každého. Kryptoměny? Máte nervy na to sledovat, jak se bitcoin další kryptoměny propadávají ze dne na den o desítky procent?

Alternativou, která nám přijde v dnešní době nejrozumnější, je rozložit investice prostřednictvím časem prověřených fondů, které se zaměřují na reality, komodity nebo cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy. Když se podíváme do historie, tak například akciové trhy v průměru ročně zhodnotí vložené prostředky o deset procent. Dluhopisy jsou pak výnosnější o něco méně, ale mohou tvořit konzervativnější část vašeho portfolia.

Doporučíme investice na míru

Jak si vybrat, do čeho dát peníze? To je správná otázka, ale neexistuje na ni univerzální odpověď. Pro každého se může hodit trochu jiné složení investic. Závisí například na tom, za jak dlouho chcete mít peníze k dispozici, nakolik jste ochotní tolerovat riziko nebo jaké máte cíle a přání, které byste si chtěli s pomocí investic splnit. Dobrou zprávou je, že vhodný investiční mix dokážeme najít pro každého, a to formou investování do ověřených fondů, které máme důkladně zmapované a neustále sledujeme jejich vývoj, stejně jako aktuální investiční trendy. Mnohé z fondů v nabídce fungují už desítky let a mají po celém světě statisíce klientů. Doporučíme vám kombinaci, která bude nejlépe odpovídat vašim přáním i možnostem, použijeme k tomu také chytré aplikace, které nám pomohou optimální investici namodelovat.

Investice jsou rizikové, co když dojde k propadu na trhu a já o peníze přijdu? Další správná otázka, máte pravdu, že investice nejsou bez rizika, ale také to není žádná „ruleta“. Riziko lze snížit několika způsoby. Prvním je rozložení investic, tzv. diverzifikace. O to se postarají samotné fondy, které vaši investici rozdělí třeba mezi sto a více akcií nebo dluhopisů. Druhým způsobem je pak pravidelné investování. Nebylo by rozumné vzít vše, co máte na účtu, a investovat najednou. Lepší je pravidelně, například každý měsíc, investovat část úspor, a to klidně už v řádu stokorun měsíčně. Pravidelným investováním si pojistíte, že vás případný propad tolik nezasáhne. Trhy se navíc ze všech historických poklesů vždy relativně rychle zotavily a dále rostly.

Investujte rozumně

Chcete se o investicích dozvědět více? Dejte nám o sobě vědět. Můžeme se zcela nezávazně potkat a investování probrat. Řeknete nám o vašich cílech a my vám představíme aktuální možnosti, které investiční svět nabízí, a vysvětlíme vše, co vás bude zajímat. A prosím, dávejte si na své peníze pozor. O investování roste zájem a v poslední době se vyrojilo plno podvodníků, kteří z vás chtějí vaše úspory vylákat na základě slibů o zaručeném zbohatnutí takřka přes noc. Buďte opatrní a vždy se snažte ověřit, do čeho byste měli své peníze vložit. Investice jsou cestou k bohatšímu životu, ale nějakou dobu to trvá a investiční pohádky od různých šejdířů mívají většinou špatný konec.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi