Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Kdy za vás pojišťovna vzniklou škodu nezaplatí?

Kdy za vás pojišťovna vzniklou škodu nezaplatí?

Sjednáním povinného ručení si mnozí řidiči myslí, že za ně pojišťovna uhradí jakoukoliv vzniklou škodu. O to větší je jejich překvapení, když zjistí, že je pojišťovna odmítne nebo od nich chce škodu dokonce vymáhat.
Víte, v kterých případech za vás pojišťovna platit nebude?

Pojištění odpovědnosti za provoz vozidla (což je správný název pro lidový výraz "povinné ručení") je smluvní pojištění, které má za cíl ochránit zdraví a majetek třetích osob, kterým byla způsobena škoda zapříčiněná provozem vozidla. Pojištění musí být uzavřeno pro každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci včetně těch, která jsou nepojízdná. Podmínky sjednávání a plnění smlouvy v České republice upravuje zákon č. 168/1999 Sb. 
Zároveň je tímto chráněn i sám pojištěný, za kterého vzniklou škodu hradí pojistitel, tedy pojišťovna. Ta hradí zpravidla poškozenému škodu do výše limitu pojistného plnění, který je zaveden v pojistné smlouvě.

VŠECHNO MÁ SVÉ HRANICE

Ani pojištění odpovědnosti za provoz vozidla není bez hranic. Existují totiž případy, kdy má pojišťovna nárok požadovat částku, kterou za pojištěného uhradila poškozené straně. Kompletní přehled těchto výluk najdete v § 10 zákona č. 168/1999 Sb.

Nejčastěji se však jedná o tyto případy:

NA CO SI DÁVAT POZOR

Porušíte-li základní povinnosti při provozu vozidla a způsobíte nehodu, pojišťovna má nárok udělit pojištěnému sankce. Takové vozidlo by totiž na silnice nikdy vyrazit nemělo. Zákon jasně stanovuje, že na pozemních komunikacích lze řídit pouze takové vozidlo, které je technicky způsobilé k provozu.
Objeví-li se na vozidle jakákoliv závada, provozovatel ji má povinnost odstranit. Veškeré povinnosti týkající se lehkých závad spravuje zákon č. 56/2001 Sb.

CO SE DĚJE, KDYŽ PŘI NEHODĚ VZNIKNE ŠKODA NA OBOU STRANÁCH

Z principu povinného ručení je jasné, že škody vzniklé na vozidle pojištěného (viníka nehody) si musí hradit každý sám. Pro takové případy si lidé nejčastěji sjednávají havarijní pojištění. Takové pojištění vás ochrání nejen v případě, že způsobíte nehodu, ale i při odcizení vozu, neoprávněného užití nebo živelných pohrom. 

POTŘEBUJETE PORADIT?

Chtěli byste získat více informací o povinném ručení nebo havarijním pojištění? Nejste si jistí, jestli jste si vybrali ten správný produkt? Naši konzultanti vám rádi poradí a vyberou takový druh pojištění, které bude maximálně vyhovovat vašim potřebám. 
 


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi