Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Myslet na důchod se vyplatí. Poradíme vám, jak správně investovat a udržet si svůj životní standard.

Myslet na důchod se vyplatí. Poradíme vám, jak správně investovat a udržet si svůj životní standard.

Začít mluvit o důchodu ve dvaceti se zdá na první pohled absurdní. Pro mnoho lidí je navíc toto téma poměrně choulostivou záležitostí a raději ji nechávají na poslední chvíli. Bohužel čísla mluví jasně a uvažovat o spoření ve čtyřiceti nebo dokonce padesáti přináší člověku řadu nepříjemností.

Kdy tedy začít myslet na důchod, aby nebylo příliš pozdě? Jak efektivně investovat, aniž byste museli slevit ze svého aktuálního životního standardu?

RADA ČÍSLO 1: ZJISTĚTE AKTUÁLNÍ STAV

Ze všeho nejdřív potřebujete zjistit, kolik peněz na důchod dostanete. Vysoké procento lidí ani netuší, jak velký/malý důchod na ně čeká a výsledná částka mnoho lidí nemile překvapuje. Pokud hledáte způsob, jak si orientační důchodový výpočet spočítat, můžete se podívat na jednoduchou kalkulačku, která vám s prvním přehledem pomůže.  

RADA ČÍSLO 2: VYPOČÍTEJTE DEFICIT

Jakmile zjistíte aktuální stav, měli byste si sami pro sebe říci, jakou nezbytně nutnou měsíční částku pro sebe potřebujete udržet. Jaké budou vaše náklady? Co pro vás znamená minimum? Jaký život chcete v důchodu žít?

Možná vás napadne, že si vystačíte s málem a že vám aktuálně spočítaný důchod bude stačit, když se na stáří uskromníte. Možná ale budete chtít udělat radost svým vnoučatům, zajistit si lázně nebo budete nuceni brát ve vyšším množstvím léky. Takové výdaje rázem zvýší nároky na život a minimum nebude stačit. Důvodem může být ale klidně i touha zanechání aktuální životní úrovně.

Motivace se může u jednotlivců lišit, ale ať už vás bude pohánět cokoliv, budete se muset seznámit s finančním deficitem (propadem), který na vás čeká. Jedině tak pochopíte, kolik si potřebujete pravidelně odkládat.

VÝPOČET DEFICITU – PŘÍKLAD

Aktuální příjem 19 000 Kč

Předpokládaný důchod: 12 500 Kč

Finanční deficit: 6 500 Kč/měsíc (19 000 – 12 500 = 6 500)

 

RADA ČÍSLO 3: ZAČNĚTE INVESTOVAT

Možností, jak si začít odkládat na důchod je samozřejmě několik. V dnešním článku se zaměříme na tu, která bývá z pravidla nejefektivnější, pomocí složeného úročení.

FINANČNÍ POLŠTÁŘ

Někdy si lidé myslí, že jim bude stačit, když si každý měsíc odloží bokem (pod polštář) určitou sumu peněz. Takový záměr je rozhodně velmi zodpovědný a může přinést člověku výhodu oproti lidem, kteří o důchodu vůbec neuvažují. Odložené peníze, ale nepracují, leží ladem a během let ztrácí na hodnotě. Takové ztrátě hodnoty peněz se pak říká inflace. Další problém peněz „pod polštářem“ je ten, že jich musíte mít poměrně dost viz. tabulka níže.

Pokud se rozhodnete, aby pro vás peníze začaly pracovat, uděláte z dlouhodobého hlediska mnohem výhodnější krok, než pokud je necháte zavřené v domácím trezoru.

SLOŽENÉ ÚROČENÍ

Přínos složeného úročení přichází s dlouhodobými investicemi, mezi kterého patří i odkládání peněz na důchod.

Mluví-li se o složeném úročení, znamená to, že jsou výdělky/úroky opětovně investovány, čímž se vytvářejí takzvané úroky z úroků. A to je hlavní síla složeného úročení oproti obyčejnému odkládání peněz „do obálky“.

PRAKTICKÝ PŘÍKLAD

Aktuální příjem: 35 000 Kč

Čistá mzda: 26 500 Kč

Předpokládaný důchod: 14 000 Kč

Finanční deficit: 12 500 Kč (26 500 – 14 000 = 12 500)

12 500 (finanční deficit) x 12 měsíců x 20 let (předpokládaný čas strávený v penzi) = 3 000 000 Kč

 

K tomu, abyste si při odchodu na důchod (předpoklad v 65 letech) udrželi svůj aktuální životní standard, potřebujete mít po ruce 3 000 000 Kč.

JAK MÍT PO RUCE 3 000 000 KČ DO DŮCHODU?

Začátek spoření (věk)

Finanční polštář

Produkt využívající složené úročení 6% p.a.

20 let

5 600 Kč/měsíc

1 200 Kč/měsíc

30 let

7 143 Kč/měsíc

2 300 Kč/měsíc

45 let

12 500 Kč/měsíc

6 800 Kč/měsíc

 

CHCETE SE DOZVĚDĚT VÍCE?

Zajímá vás, jak co nejvýhodněji investovat na důchod? Obraťte se na kvalifikovaného finančního poradce. Ten vám dokáže pomoci s výběrem vhodného řešení, pomůže prostředky rozdělit do různých produktů a zajistí, abyste ani v důchodu nestrádali. 

 


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi