Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Na čem v době krize šetřit a do čeho naopak investovat? Poradíme vám!

Na čem v době krize šetřit a do čeho naopak investovat? Poradíme vám!

Zásah koronavirové krize utnul příjem celým řadám podnikatelů a firem. Nyní se věci pomalu začínají vracet do pořádku, ale finanční propad je pro mnohé z nás obrovský. Proto je často nutné začít nad financemi přemýšlet trochu jinak - snížit své výdaje, šetřit a uskromnit se. Existují ale naopak i výdaje, které bychom i přes nastalou situaci škrtit rozhodně neměli. Které výdaje to jsou? To se dozvíte v dnešním článku.

Zásah koronavirové krize utnul příjem celým řadám podnikatelů a firem. Nyní se věci pomalu začínají vracet do pořádku, ale finanční propad je pro mnohé z nás obrovský. Proto je často nutné začít nad financemi přemýšlet trochu jinak - snížit své výdaje, šetřit a uskromnit se. Existují ale naopak i výdaje, které bychom i přes nastalou situaci škrtit rozhodně neměli. Které výdaje to jsou? To se dozvíte v dnešním článku.

NA ČEM ŠETŘIT V DOBĚ KRIZE

FINANČNÍ PLÁN

V první řadě je zapotřebí, abyste si udělali finanční přehled. Díky tomu zjistíte, kolik vás stojí domácnost a za co utrácíte. Pokud používáte ke svým platbám primárně kartu, budete mít svůj přehled hotový hned. Platíte-li své výdaje v hotovosti, budete se muset víc zapřemýšlet nebo si začněte odkládat účtenky. Když budete vědět, do čeho dáváte peníze, jednodušeji začnete regulovat jejich utíkání.

DOPLŇKOVÉ PENZIJNÍ SPOŘENÍ A TRANSFORMOVANÉ FONDY

Pokud máte sjednané doplňkové penzijní spoření, nemáte jej povinnost hradit, díky čemuž si můžete finančně ulevit. Jedinou nevýhodou je pak to, že přijdete v období neplacení o statní podporu. Proto je dobré se k placení smlouvy co nejdříve vrátit, abyste dodrželi svůj investiční plán, který jste si s finančním konzultantem sestavili.

KONSOLIDACE SPLÁTEK ÚVĚRŮ

Máte-li více úvěrů, které mají různou splatnost a úrokovou sazbu, může vám pomoci jejich sjednocení, ideálně s nižším úrokem. Díky novému úvěru navíc budete moci v případě potřeby prodloužit délku splácení a tím snížit i měsíční splátku.

TIPY, JAK SI V DOBĚ KRIZE POMOCI

NA ČEM ROZHODNĚ NEŠETŘIT

RIZIKOVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Být připraven v době krize na to nejhorší je velmi rozumné. Ať už pro případ smrti, invalidity nebo pracovní neschopnosti. Není nic horšího, než když začnete bojovat o zdraví v době, kdy máte prakticky vyčerpané rezervy a jste finančně nejzranitelnější.

INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Zde myslíme zejména jeho investiční složku. Pojistné je totiž pojistník povinen platit měsíčně. Velké množství smluv umožnuje přerušení placení nebo uvedení smlouvy do splaceného stavu (smlouva se tím nezruší, ale zároveň se nemusí platit pojistné).

Důležité je vyhnout se zrušení smlouvy – nejen, že máte potom deset let nazpět dodaňovací povinnost, ale přijdete i o značnou část vložených prostředků, které se spotřebovaly na počáteční náklady smlouvy. Pojišťovna si navíc může zaúčtovat poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

INVESTICE

Investice skrz podílové fondy a ETF jsou zpravidla dobře likvidní a po konzultaci s finančním konzultantem je můžete použít na pokrytí aktuální nezbytné potřeby. Konzultant vám navíc pomůže vyhodnotit, kolik prostředků, a ze kterých investic, čerpat, aby byl dopad na naplnění cílů co nejmenší. Zároveň nemáte jakoukoliv povinnost je hradit – platby zde jsou na dobrovolné bázi.

POJIŠTĚNÍ MAJETKU

Hledáte-li místo, kde ušetřit, nejspíš vás napadne ukončit své pojištění domácnosti, nemovitosti nebo vozidla (havarijní pojištění). Pravda je ale taková, že když se potýkáte s finanční tísní, mnohem více vás zasáhne ukradené vozidlo nebo zatopená domácnost bez řádného pojištění než s ním. Pokud zde ušetřit, tak na ceně těchto rizik. Lze požádat svého poradce o přepočítání ceny pojištění – zda se na trhu neobjevila výhodnější varianta.

PORAĎTE SE S FINANČNÍM KONZULTANTEM

Ať už si potřebujete udělat přehled o svých výdajích a příjmech, hledáte cestu, kde ušetřit nebo máte zájem o konsolidaci svých úvěrů, vždy byste se měli poradit s konzultantem, který vám sestaví individuální plán a doporučí vhodný postup.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi