Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Podzim dorazil a s ním i jeden z nejvíce nehodových měsíců – udržte si pojistku svého auta v dobré kondici

Podzim dorazil a s ním i jeden z nejvíce nehodových měsíců – udržte si pojistku svého auta v dobré kondici

Podzim je plný vrtkavého počasí – mokro na silnicích, snížená viditelnost, ale i zvýšený pohyb zvěře může udělat z jindy bezpečné a klidné cesty domů velký problém. Zodpovědným krokem v takovém období je proto věnovat svému vozu zvýšenou péči, a to nejen jeho karoserii, ale i pojištění, které vám v mnoha případech může ušetřit řadu finančních problémů.

POVINNÉ RUČENÍ

Základem všeho je samozřejmě pojištění odpovědnosti z provozu vozidla známé jako povinné ručení. To je každý vlastník motorového vozidla určeného k provozu povinen sjednat v případě, že se chce vyhnout riziku vysokých pokut nebo škodě, kterou bude muset v případě řešení uhradit z vlastních finančních zdrojů.

Povinné ručení se vztahuje na škody, které vůz způsobí druhým osobám, a to jak na majetku, tak zdraví do výše 35 000 000 Kč (tato částka je limit daný zákonem, ale rozumné je zvolit limit násobně vyšší – rozdíl v ceně pojištění není nijak velký). Na první pohled se tato částka jeví jako dostačující, je to ale pravda?

V případě běžných nehod, bude odpověď na výše uvedenou otázku „ANO“, ale jako u všeho existují výluky z pojistného krytí (alkohol, propadlý technický průkaz nebo škoda, kterou je pojištěný povinen nahradit svému manželu/ce nebo osobám s pojištěným žijícím ve společné domácnosti), které základní povinné ručení nepokryje. Mohou nastat případy, kdy vznikne škoda nad rámec 35 milionů korun. Příkladem mohou být hromadné nehody nebo závažné škody na zdraví s trvalými následky.

PŘIPOJIŠTĚNÍ K POVINNÉMU RUČENÍ

Doplňková pojištění jsou praktickým řešením pro každého zodpovědného řidiče. Jednotlivé pojišťovny nabízí širokou nabídku připojištění, mezi které patří například asistenční služby, pojištění skel, úrazové pojištění, živelná pojištění nebo služba přímá likvidace, která za vás vyřídí vše potřebné v případě, že nehodu vy sami nezaviníte (komunikace, úhrada škody, náhradní vozidlo).

HAVARIJNÍ POJIŠTĚNÍ

Stejně jako u připojištění k povinnému ručení, i u havarijního pojištění najdete na trhu služeb velké množství nabízených produktů. V tomto případě je nutný pečlivý výběr a sledování aktuální nabídky. Při výběru havarijního pojištění byste měli vždy vycházet z osobnosti a nároků konkrétního řidiče (jak často je auto využíváno, za jakým účelem, kde vozidlo parkuje…)

Další aspekt, který byste při sjednání havarijního pojištění měli brát v potaz je nabídka asistenčních služeb. Ty jsou u každé pojišťovny jiné – mohou poskytovat náhradní vozidlo, dodání paliva, poradenské služby nebo odtah nepojízdného vozidla. Řidiči bývají často překvapení, když zjistí, že jejich asistenční služby zahrnují asistenci pouze v případě havárie nikoli poruchy – znát plný rozsah služby je proto velmi důležité.

PŘIPOJIŠTĚNÍ GAP

Pojištění GAP (Guaranteed Asset Protection – Garantovaná ochrana majetku) si můžete v některých případech sjednat spolu s havarijním pojištěním. V čem je toto připojištění výhodně? Většina havarijních pojištění je sjednána na cenu, která odpovídá ceně vozidla těsně před nehodou. GAP vám ale zajistí, aby se cena, z kterého bude vycházeno orientovala na pořizovací cenu nového/zánovního vozu. Tento druh připojištění si můžete sjednat do dvou let od registrace vozidla s platností do pěti let stáří vozu. POZOR! Po skončení této doby GAP zaniká. Jednotlivé pojišťovny navíc ke GAP přistupují různě – jak v oblasti stáří vozu pro vstup do pojištění, tak délce garance.

NEBOJTE SE ZMĚNY

Dnes se takřka každý den snaží pojišťovny přijít s novými atraktivními nabídkami, které vám mohou být užitečnější a víc ladit k aktuálním řidičským potřebám. Nebojte se proto změny a sjednejte si pojištění tam, kde to pro vás bude nejvýhodnější.

Sjednali jste si povinné ručení, ale rádi byste od smlouvy odstoupili? Ukončete stávající smlouvu řádným způsobem, a to tak, že podáte výpověď nejpozději šest týdnů před tzv. výročím (najdete v zelené kartě – mezinárodním osvědčení o platnosti povinného ručení konkrétního vozidla).

Jediná věc, na kterou si musíte dávat pozor je, aby odstoupení z jedné smlouvy navazovalo ihned na novou.

NECHTE SI PORADIT

Výběr správného havarijního pojištění nebo připojištění k povinnému ručení je komplexní disciplína, která si zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Konzultujte svůj záměr s odborným finančním poradcem, který se v aktuálních nabídkách pojištění vyzná a sestaví vám nejen produkt na míru, ale pomůže i v případě likvidace pojistné události. Předejdete tak řadě starostí a ve výsledku na tom i ušetříte.

Pro sestavení pojištění motorového vozidla na míru se nás nebojte kontaktovat, doporučíme Vám specialistu, který dokáže sestavit pojištění přímo pro Vaše vozidlo, za tu nejvýhodnější cenu na trhu. 


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi