Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Slučte půjčky a plaťte méně.

Slučte půjčky a plaťte méně.

Děláte si pořádek ve financích, chcete uklidit i ve svých dluzích, a hlavně ušetřit? Pokud máte více půjček, nabízí se jejich sloučení do jedné. Tomuto kroku se říká konsolidace a určitě jste o ní už slyšeli. Jak funguje, k čemu je dobrá a na co si dát pozor?

Může se to stát raz dva. Člověk si vezme půjčku na vybavení domácnosti, udělá pár nákupů kreditní kartou a k tomu třeba přečerpá před výplatou účet u jiné banky. A rázem má tři půjčky, které splácí třem poskytovatelům, každou v jiný den, s různými úrokovými sazbami, podmínkami a sankcemi, když splátky nedodrží. Pokud je to i váš případ a nemáte možnost, jak úvěry rychle splatit, přichází správný čas na konsolidaci.

V praxi to vypadá tak, že když budete například výše zmíněnou trojici půjček konsolidovat u banky, tak tato banka za vás půjčky předchozím věřitelům uhradí a v této hodnotě poskytne nový úvěr. Splácet už tak budete pouze této bance. Přirozeně se nabídka konsolidací na trhu liší, a vyplatí se proto spolupracovat s finančním poradcem, který pro vás najde nejvhodnější podmínky.

 

Nižší splátky a lepší podmínky

Jak je možné, že dostanete při konsolidaci lepší podmínky? Za prvé je to proto, že banky a další poskytovatelé úvěrů v rámci konkurenčního boje chtějí klienty motivovat, aby své úvěry konsolidovali právě u nich – je to pro ně zdroj příjmů. Banka je spokojená, protože má nového klienta, a ten splácí méně.

Na rovinu je třeba říct, že konsolidace dluhy nevymaže. Ale sloučením půjček do jedné budete platit měsíčně jen jednu splátku, zpravidla s lepším úrokem a v nižší částce. Většinou si můžete také stanovit v měsíci datum, ke kterému budete splácet. Úvěr lze často také za těchto podmínek navýšit, pokud se vám to hodí.

 

Prostředky pro vytvoření rezervy

Ušetříte také díky tomu, že se zbavíte zbytečných poplatků, které jednotlivým poskytovatelům platíte za vedení úvěrů, a z hlavy budete moct pustit související administrativu. Zbyde vám tak více peněz na výdaje domácnosti a ideálně i na vytváření rezervy a spoření, aby vás nezaskočily budoucí výdaje. V případě konsolidace je vhodné zamyslet se nad dobou splatnosti. Když půjčku rozložíte na delší období, budete sice splácet měsíčně méně, ale v konečném součtu se navýší částka, o kolik úvěr přeplatíte na úrocích.

Pokud máte více půjček a chtěli byste je konsolidovat, neváhejte se na nás obrátit. Posoudíme vaši situaci a navrhneme vhodné řešení. Stejně tak vám pomůžeme, pokud hledáte vhodný úvěr pro financování vašich záměrů. Máme přehled o aktuálních nabídkách na trhu a pomůžeme vám vybrat takový úvěr, který bude odpovídat vašim potřebám. I v tomto případě se vyplatí známé „dvakrát měř, jednou řež“.

 

Dobrý sluha, zlý pán

S dluhy je to jako s ohněm, člověk s nimi musí zacházet hodně opatrně. Mohou nám dobře posloužit, ale když se vymknou kontrole, je zaděláno na problémy. Dodržováním následujících zásad se můžete řadě komplikací s řešením dluhů vyhnout.

•    Půjčujte si jen na věci, které potřebujete a jejichž hodnota bude trvat i po splacení dluhu (vlastní bydlení, nezbytné spotřebiče či nábytek) a ideálně vám poslouží i pro dosažení dalších výdělků (auto pro cesty do práce, počítač pro práci z domova…).

•    Než si půjčíte, poraďte se s finančním poradcem. Dokážeme pro vás najít úvěr, který bude co nejvíce vyhovovat vašim potřebám.

•    Vyhýbejte se mikropůjčkám za vysoký úrok od pochybných poskytovatelů a půjčujte si raději od zavedených společností.

•    Čtěte podmínky úvěru a dejte pozor například na pokuty za nedodržení splácení, mohou dosahovat závratných částek. Poměrně snadno se můžete také dostat do registru nespolehlivých dlužníků, což vám zkomplikuje třeba žádost o hypotéku, pořízení auta na leasing nebo kuchyně na splátky.

•    Věnujte pozornost údaji RPSN, který je celkovým vyjádřením nákladů na úvěr – tedy kolik procent z půjčené částky ročně zaplatíte navíc.

•    Máte-li dluhů více, konsolidujte je.

•    Nevytloukejte dluh dluhem.

•    Když víte, že vám hrozí problémy se splácením, kontaktujte svého věřitele nebo finančního poradce. Banky vám pomohou situaci řešit, i v jejich zájmu je, abyste dluh splatili a poskytnou vám například odklad nebo sníží splátky. Je ale třeba začít komunikovat včas.

 


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi