Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Zvažujete hypotéku a bojíte se vysokých sazeb? Nebudou tu navždy!

Zvažujete hypotéku a bojíte se vysokých sazeb? Nebudou tu navždy!

Téměř s jistotou překonají letos úrokové sazby hypoték hranici 6 procent. Dosáhnou tak nejvyšší úrovně za posledních dvacet let.

Pojďme si nejprve jednoduše říct, proč hypotéky zdražily a není je dnes snadné získat. Čelíme vysoké inflaci, tedy vlně zdražování, kdy nahoru letí ceny potravin, energií, materiálů i nájemného a mnoha dalších položek. Aby Česká národní banka inflaci brzdila, zvyšuje úrokové sazby, za které si půjčují na trhu peníze komerční banky. A banky tyto sazby přenášejí na spotřebitele. Zvyšují tak úroky u úvěrů včetně hypoték, a zároveň roste výhodnost spoření. ČNB chce snížit ochotu lidí i firem utrácet. Pak klesne poptávka a následně ceny. Proto tedy v posledních měsících sazby u hypoték rostou. A proč je těžší úvěry na bydlení získat?

Kdo dosáhne na hypotéku?

Hypoteční trh v posledních dvou letech lámal jeden rekord za druhým. ČNB zpřísnila parametry, které je pro získání hypotéky třeba splnit. Centrální bankéři se obávali, aby si úvěry nebrali lidé, kteří je nezvládnou splácet. Při žádosti se posuzuje kombinace platu, měsíčních splátek úvěrů a celková míra zadlužení, logicky už se započítáním případné hypotéky. Řada lidí nyní zjišťuje, že jim vzhledem k vysokým cenám nemovitostí a jejich příjmům či dluhům banky úvěr v potřebné výši neposkytnou.

Neházejte hypoteční flintu do žita

Pokud s hypotékou u jedné banky narazíte, nemusí být ještě nic ztraceno. Schopný hypoteční specialista vám pomůže váš záměr posoudit a navrhne cesty, které k vysněné nemovitosti povedou. Například s pomocí spolužadatele, třeba rodiče, společné žádosti v páru nebo dozajištění jinou nemovitostí či oslovením vhodné banky, která bude mít pro váš účel příznivěji nastavené procesy. Neváhejte se na nás nezávazně obrátit, pomůžeme vám. Máme chytré nástroje, které nám pomohou porovnat dostupné nabídky podle vašich potřeb napříč celým trhem.

Splňujete podmínky pro získání hypotéky, ale váháte, zda si úvěr v dnešní době vzít? Naprosto vám rozumíme. Hypotéka je v podstatě dlouhodobý vztah, ale v tom se skrývá i důvod, proč by ani dnešní vyšší sazby neměly být až takovým strašákem. Výše úrokových sazeb u hypoték soustavně kolísá. Naposledy se mezi pěti až šesti procenty pohybovaly sazby mezi lety 2008 až 2010 a pak následoval setrvalý sestup až na úrovně kolem 1,5 procenta, kde se sazby držely mezi lety 2015 a 2017.

Při poklesu si polepšíte

Hypoteční trh se neustále vyvíjí a sazby vysoké jako dnes tu nebudou navždy, dle některých prognóz bychom měli být blízko vrcholu. Pokud zvládnete hypotéku splácet s dnešními sazbami, v následujících letech si při jejich poklesu polepšíte. A i když budete mít sazbu zafixovanou na delší období, můžete ohledně její výše s bankou jednat. Banky mají zájem si dobré klienty udržet a zpravidla vyjdou vstříc. Řešením je případně i refinancování hypotéky od jiné banky. S podporou zkušeného hypotečního specialisty, který takovou situaci řešil už mnohokrát a ví, jak postupovat ve váš prospěch, bude vaše vyjednávací pozice ještě silnější.

Hypotéka dává ekonomický smysl

I když šestiprocentní sazby nejsou nízké, při současné dvojciferné inflaci dává i taková hypotéka stále ekonomický smysl. Zatímco inflace snižuje hodnotu úspor a koupíme si za ně méně věcí, v případě úvěrů hraje ve prospěch dlužníka, protože reálná hodnota dluhu se díky inflaci snižuje. Argumentem pro nákup vlastního bydlení jsou i rostoucí ceny komerčních nájmů, které budou ukusovat z vašeho rozpočtu. Například ve velkých městech vzrostly meziročně i o více jak 20 procent.

Sečteno, podtrženo. Potřebujete-li řešit své bydlení, máte úspory a vyhlédnutou nemovitost, nákup bychom s pomocí hypotéky nyní neodkládali. Ano, nějakou dobu budete mít vyšší splátky, ale ty se s vysokou pravděpodobností v budoucnu sníží. Využijete-li ke sjednání hypotéky našich služeb, nebudete mít navíc na své straně jen někoho, kdo za vás „vyřeší papírování“, ale partnera, který si s vámi sedne za jeden stůl a bude tu pro vás po celou dobu, co budete hypotéku splácet. Pomůže vám, abyste měli co nejvýhodnější podmínky po celou dobu čerpání hypotéky a bude tu pro vás i v jiných finančních záležitostech. Tak nebuďte na hypotéku sami. Ozvěte se nám a společně se na to podíváme.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi